Motion10

Rick de Vries

Consultant Business Productivity & Change Management
  1. Deel op LinkedIN

Mensen en organisaties helpen veranderen

Rick is Consultant Business Productivity & Change Management bij Motion10. Hij vertelt over zijn visie op verandermanagement, zijn ontwikkeling en samenwerken in verschillende teams.

“Het veranderen van de mensen in de organisatie is de uitdaging.”

De switch van Sharepoint Consultant naar Change Consultant.

“Vijf jaar geleden zat ik nog fulltime achter een scherm te coderen en te ontwikkelen. Ik zag een ontzettend groot verschil tussen wat de business nodig had en wat IT deed. Toen maakte ik de overstap naar SharePoint consultancy. Wat je dan ziet is wat er met SharePoint mogelijk is, en hoe moeilijk het voor organisaties is om bij de gewenste situatie te komen van effectiever en productiever werken. Toch bleef de focus in een dergelijke rol liggen op de techniek en was ik blij de overstap te kunnen maken naar Business Productivity. Organisaties beter en efficiënter laten werken door de mogelijkheden die de digitale werkplek biedt.

Daarom vond ik de rol van Change Consultant zo interessant en aansprekend. Het is leuk als je weet hoe een effectieve organisatie eruit moet zien. Maar als je niet weet hoe je daar moet komen, dan sta je 2-0 achter. Wij weten met z’n allen heel goed hoe je Office 365 en SharePoint in moet richten. Maar Office 365 en SharePoint zijn een middel. En wat is dan het doel? Vooral daar moet je goed over nadenken. De reis van de huidige situatie naar de gewenste situatie is waar de uitdaging ligt.”

Hoe komt verandering tot stand?

“Het veranderen van een organisatie is relatief makkelijk. Het veranderen van de mensen in de organisatie is de uitdaging. Als je kijkt naar adoptie van de digitale werkplek, dan ligt minder dan de helft van het werk in de adoptiemiddelen en nog minder in het aanleren van functionele kennis. Het gaat om hoe je de organisatie meeneemt, en wat je als organisatie doet om je mensen mee te nemen en te ondersteunen in hun verandering.”

Het is mooi en leuk als iedereen een flyer en een cursus krijgt. Maar: krijgt iedereen de tijd, van zijn manager, om actief mee te doen aan de gewenste verandering? Het belangrijkste is om de mensen in de organisatie te laten zien of te laten inzien dat de nieuwe situatie inderdaad ook voor hén prettiger is. Het belangrijkste wat je daarbij kunt doen is tijd nemen voor die medewerker. En om hem tijd te géven om aan de nieuwe situatie te wennen.”

Diversiteit en samenwerking

“Natuurlijk krijg je te maken met verschillen binnen de teams en verschillen tussen de teams die je probeert mee te nemen in een verandering. Daar ga je mee om door het doel van de organisatie te vertalen naar de ‘what’s in it for me?’ voor de individuele medewerker. En waar deze doelstelling geen meerwaarde biedt of niet als zodanig wordt ervaren, moet je niet vasthouden aan je plan maar meebuigen naar misschien nog wel een betere gewenste situatie.

Ik geloof niet zo in diversiteit. Het is gewoon een basaal gegeven. Ook binnen de teams waarmee je zelf samenwerkt: het is voor mij een gegeven dat iedereen iets unieks bij te dragen heeft. Een jonkie kan een meer ervaren iemand nieuwe dingen en denkwijzen bijbrengen, maar een ouder iemand heeft weer een bak ervaring waar je uit kunt putten om te leren. Wat volgens mij belangrijker is:

“Iedereen moet de ruimte krijgen om mee te denken. En mensen moeten de juiste houding en inzet tonen om bij te dragen aan het team.”

Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier

Met plezier

Motion10’ers vinden het belangrijk dat ze met plezier bijdragen aan de organisatie. Dat plezier zoeken we in de uitdaging in ons werk en in het delen van onze kennis, maar ook in de samenwerking en de omgang met onze collega’s. We organiseren regelmatig uitjes en evenementen, om onze passies buiten het werk met elkaar te delen en samen plezier te maken.

Kom eens langs op één van ons events

Kom kennisdelen en kennismaken bij één van onze events Of kom langs voor een kopje koffie

Eerstvolgende events:

  1. Vrijdag 04 oktober 2019 - HBO-ICT Job & Student Event
  2. Zaterdag 05 oktober 2019 - Data Saturday Holland
Ik lust wel een kopje koffie!