Motion10

Zorg dat je ook als niet-IT’er kunt bijdragen aan digitale oplossingen

28 oktober 2020
  1. Deel op LinkedIN

Door Stephanie Barendrecht, Managing Consultant Apps & Infra

Gastcolleges waren voor mij vaak hoogtepunten tijdens mijn studie. Nog maar enkele jaren geleden genoot ik als student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam van de verhalen van gastdocenten. Die voelden veelal als interessante ‘ver-van-mijn-bed-shows’ en eerste “sneak peaks” van de werkelijke wereld. Daarom was het een leuke en bijzondere ervaring dat ik onlangs met mijn collega Teun de Jong een gastcollege mocht geven aan studenten van ‘mijn’ universiteit.

Low code

In mijn werk bij Motion10 ben ik full time bezig met low code applicatieontwikkeling. Low code is een belangrijke digitale innovatie omdat het niet alleen professionele developers, maar ook niet-IT’ers in staat stelt business apps te ontwikkelen die werkprocessen optimaliseren. Over het beste thema voor het gastcollege hoefde ik dan ook niet lang na te denken: ‘Een introductie in de wereld van low code’. Wat is low code eigenlijk? Waarom zou je het willen gebruiken? En welke processen gaan wij door met onze klanten, zodat wij goed begrijpen wat hun specifieke wensen zijn en de ontwikkelde oplossingen maximale toegevoegde waarde leveren?

Future Learning

Het thema van het gastcollege was een schot in de roos. Niet verbazingwekkend, want alle aanwezige studenten volgen de minor Future Learning. Tijdens deze minor identificeren zij zelfstandig een probleem om vervolgens een prototype van een digitale oplossing op te leveren. Dat zij hierbij hun creativiteit en verbeeldingskracht gebruiken blijkt uit de video die de minor heeft gemaakt over de rol van digitale innovatie in het leren van de toekomst aan de universiteit.

Vanuit brede probleemstelling in kleinere stappen meerwaarde creëren

Waar in veel andere gastcolleges gefocust wordt op ‘the sky is the limit’, wilde ik graag laten zien hoe je vanuit een brede probleemstelling in kleinere stappen meerwaarde kunt creëren voor de eindgebruiker. Volgens deze aanpak verloopt ook meestal een ontwikkelproces dat wij met onze klanten doorlopen om te komen tot de beste digitale oplossing. Dit maakte het thema begrijpelijk en relevant voor de studenten.

In dagelijks werk het verschil maken

Uitdagend waren de diverse achtergronden van de studenten: van psychologie tot sociologie en bedrijfskunde. Na hun studie zullen zij aan de slag gaan in verschillende functies bij uiteenlopende organisaties. Hoe geef je ze dan allemaal wat mee waar ze na het gastcollege wat mee kunnen? Gelukkig is één ding is zeker: met een digitale innovatie als low code kunnen zij allemaal in hun toekomstig dagelijks werk voor zichzelf en hun organisatie het verschil maken.

Ideeën gerealiseerd zien tot oplossingen

Want digitalisering is (nog meer als in mijn studententijd) allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Het is er altijd en overal. Zakelijk en privé. In elk kantoor en in elke woning. Mijn boodschap aan de studenten: zorg dat je ook als niet-IT’er kunt bijdragen aan digitale oplossingen. Juist iets als low code, dat de kloof tussen medewerkers in de business en professionele ontwikkelaars minimaliseert, maakt dit mogelijk. Wat is er tenslotte mooier dan je ideeën gerealiseerd zien tot oplossingen voor zowel jezelf als je organisatie!

Nieuwsgierig naar werken met low code?

Ben jij nieuwsgierig naar werken met low code? Neem gerust eens contact met mij op via stephanie.barendrecht@motion10.com. Ik ga graag met je in gesprek.

Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier

Met plezier

Motion10’ers vinden het belangrijk dat ze met plezier bijdragen aan de organisatie. Dat plezier zoeken we in de uitdaging in ons werk en in het delen van onze kennis, maar ook in de samenwerking en de omgang met onze collega’s. We organiseren regelmatig uitjes en evenementen, om onze passies buiten het werk met elkaar te delen en samen plezier te maken.