Motion10

#WomanInMotion Laura Vermeulen

19 juni 2017
  1. Deel op LinkedIN

Voor #WomaninMotion spreken we enkele vrouwen die het aangedurfd hebben de schijnbaar suffe, typisch mannelijke wereld van de ICT te betreden. Hoe is het om als vrouw in de ICT te werken? Wat zou je andere vrouwen aanraden? Laura is Financial administrator bij Motion10. Zij deelt in dit interview haar visie op vrouwen in de IT.

Waarom heb jij gekozen voor de IT-wereld?

“Ik heb een bepaalde liefde voor Dynamics NAV. Ja, dat klinkt eigenlijk een beetje gek, ik weet het. Maar: ik vind het een prettig systeem om mee te werken. Er zit een bepaalde logica in waarmee ik goed overweg kan. Andere pakketten voor ERP en boekhouden vind ik over het algemeen minder toegankelijk. Die ‘liefde’ is begonnen bij mijn eerste werkgever. Daar had ik een finance functie maar mocht ik me ook bezig houden met het inrichten van onze administratie, en was ik betrokken bij het projectteam rondom de nieuwe NAV-implementatie. Daarin lag voor mij de grootste uitdaging: dat was iets dat voor mij nieuw was.”

Hoe ervaar je het werken bij een ICT-consultancy bedrijf?

“Ik vind het werken in de ICT heel leuk. In de IT heb je altijd zoveel nieuwe ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden, dat je vanzelf ook mee gaat ontwikkelen en -denken. Je wordt wat dat betreft automatisch uitgedaagd om na te denken over andere en nieuwe manieren om dingen te doen.”

Van welke mensen leer je?

“De mensen die inspireren. De mensen die ook heel erg zichzelf zijn, denk ik. Ik ben sneller geneigd om iets van zulke mensen aan te nemen. Maar ik leer ook heel veel van mensen die mij, zeg maar, tegenwerken. Want dan word ik uitgedaagd om een oplossing te bedenken om toch met die persoon samen te werken. Om samen doelen te bereiken. Daar leer ik veel van.”

Wat kunnen we van jou leren? En wat kunnen we in de IT van vrouwen leren?

“Ik kan een boodschap misschien net anders verwoorden, meer gericht op gevoelsniveau. Ik kan een andere blik werpen op een situatie, een net andere invalshoek. Ik vind het als vrouw in deze mannenwereld overigens wel heel prettig werken. Juist omdat de manier waarop mannen communiceren vaak ook transparant is. Als vrouw praat ik denk ik ook meer; ik licht meer toe. Dat maakt de communicatie anders. In mijn rol is het ook belangrijk dat ik met iedereen overweg kan. Misschien is het persoonlijk, maar ik zal altijd mijn best doen om een goed contact te onderhouden met de mensen om me heen. Ook bij mensen die minder benaderbaar zijn; daar zal ik meer moeite voor doen dan een ander misschien zou doen.”

Wat wil jij andere vrouwen adviseren die overwegen ook de stap naar IT te maken?

“Kom in de IT werken! Ik ben pas 35. Ik heb nog heel veel jaren te werken. Ik hoop dat ik me hier in die zin verder kan ontwikkelen dat ik nog alle kanten op kan. Ik word hier geconfronteerd met allerlei innovatieve zaken, en technieken.

Had ik op jongere leeftijd beter begrepen wat IT inhield, was ik waarschijnlijk die kant op gegaan.

Zoals ik deze sector vroeger zag, was het iets heel technisch. En dat is in deze tijd helemaal niet meer het geval. Het is de toekomst – hoewel ik dat een beetje banaal vind klinken. IT is het hier en nu. Ieder bedrijf heeft behoefte aan IT; het is veel breder geworden. Het hele fundament van een organisatie ligt nu vast in software, en alles is daaraan gerelateerd. Eigenlijk is elke beslissing die een bedrijf nu neemt gebaseerd op inzicht dankzij data. IT heeft belang in elke afdeling, waardoor het ook lang niet meer per se een mannenwereld is.”

Wat zou jij werkgevers adviseren?

“Gelijkwaardigheid is denk ik erg belangrijk om vrouwen gelukkig te houden, en dus ook om ze aan te trekken. De laatste tijd speelt ook hier steeds meer de discussie over meer vrouwen in de ICT, meer vrouwen in het bedrijfsleven.”

Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier

Met plezier

Motion10’ers vinden het belangrijk dat ze met plezier bijdragen aan de organisatie. Dat plezier zoeken we in de uitdaging in ons werk en in het delen van onze kennis, maar ook in de samenwerking en de omgang met onze collega’s. We organiseren regelmatig uitjes en evenementen, om onze passies buiten het werk met elkaar te delen en samen plezier te maken.