Motion10

#WomanInMotion Claudia Tuinman

19 juli 2017
  1. Deel op LinkedIN

Voor #WomaninMotion interviewen we enkele vrouwen die het aangedurfd hebben de schijnbaar suffe, typisch mannelijke wereld van de ICT te betreden. Hoe is het om als vrouw in de ICT te werken? Wat zou je andere vrouwen aanraden? Claudia Tuinman is Young Professional Change Consultant bij Motion10. Zij vertelt over haar keuze voor IT en kijkt vooruit naar de toekomst. Wat is haar visie op vrouwen in de IT?

Waarom heb jij gekozen voor de IT-wereld?

Claudia is onlangs afgestudeerd voor de studie HBO Bedrijfskunde. “Ik heb heel lang nagedacht of ik wel verder wilde studeren of niet. Mijn visie was dat als ik ging werken, dat het wel iets totaal nieuws moest zijn zodat ik hoe dan ook heel snel heel veel nieuws kon leren. Dat is dan ook automatisch mijn leerdoel voor de komende periode: om veel meer te leren over de techniek en de programma’s en wat je daar allemaal mee kan. En wat het betekent om voor de klant te werken. En dat ik dan na een halfjaar terug kan kijken, en denken ‘Wauw, ik heb zoveel geleerd!’ Dat doet een mens wel goed. Daarom koos ik voor de IT: het is iets nieuws voor mij. Het is een deel van het bedrijfsleven dat ik nog niet echt had gezien. Wat wel vreemd was, omdat het volgens mij juist de sector is waarin je de meeste ontwikkeling hebt gezien de laatste paar jaar. Best vreemd dat het nauwelijks voorbij komt in de studie.”

Van welke mensen leer je?

“Ik ben iemand die beslissingen maakt op basis van ratio. Ik ben heel praktisch in bepaalde zaken: dan maak ik een lijstje met plussen en minnen en op basis daarvan maak ik dan een keuze. Ik kijk met bewondering naar mensen die op basis van gevoel en enthousiasme een juiste keuze maken. Een goed voorbeeld: ik zou graag een tatoeage willen, maar dan ga ik denken: ‘Op die plek gaat het over 30 jaar hangen. En op die plek wil ik niet dat mensen het op mijn werk kunnen zien.’ Gelukkig heb ik een vriend die wel zo is, dat hij beslissingen goed op basis van gevoel kan maken. Daar kan ik veel van leren.”

Hoe keek jij vooraf tegen deze typische mannenwereld aan?

“Toen ik hier ging werken had ik niet het idee dat het alleen maar mannen waren. Misschien heb ik er niet eens echt over nagedacht. Een tijdje geleden was ik met vier vriendinnen, die ik een tijdje niet had gezien. Eén werkte bij een softwarebedrijf in Utrecht, in een marketingfunctie, als enige vrouw. De ander werkte als webdeveloper. Achteraf bezien vind ik het heel grappig dat ze allebei in de IT terecht waren gekomen, niet wetende dat ik een tijdje later ook hier terecht zou komen. Ik had dus nooit echt het idee dat de IT-wereld per se een echte mannenwereld zou zijn.”

Wat kunnen we in de IT van vrouwen leren?

“Wat ik hier al heb gezien is de rol van de people managers, dat vind ik wel heel vrouwelijke input: ‘Moet je niet te ver reizen naar een klant?’ ‘O, je hebt een crematie; lukt het dan wel om te werken de volgende dag?’ Misschien ook, wat ik dan voor me zie bij een heel mannelijke IT-wereld: dat ze met z’n allen zitten te programmeren met zo’n zwart scherm voor hun neus, en dat er dan een vrouw langskomt die ze eraan herinnert om zichzelf even pauze te gunnen.”

Wat wil jij andere vrouwen adviseren die overwegen ook de stap naar IT te maken?

“Waarom moet je bang zijn voor iets nieuws? Ze bijten niet! Op het moment dat het je echt niet bevalt kun je altijd nog weg, toch? Zo’n keuze is helemaal niet per se permanent.”

Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier

Met plezier

Motion10’ers vinden het belangrijk dat ze met plezier bijdragen aan de organisatie. Dat plezier zoeken we in de uitdaging in ons werk en in het delen van onze kennis, maar ook in de samenwerking en de omgang met onze collega’s. We organiseren regelmatig uitjes en evenementen, om onze passies buiten het werk met elkaar te delen en samen plezier te maken.