Motion10

Kennisdelen ondanks kennisgaten

17 februari 2020
  1. Deel op LinkedIN

Een blog geschreven door Technical Consultant Apps & Infrastructure Jonathan Seesink

Een collega vroeg mij om starters een cursus te geven over het ontwikkelen van software. Ikzelf ben nog een starter, dacht ik. Maar toch heb ik de kans gepakt. Cursisten waren super positief. Hoe kan het dat ik ondanks mijn beperkte kennis en ervaring cursisten op weg kon helpen? Hoe kan het dat een collega mij vooruit hielp tijdens een klus, door simpelweg een beetje mee te praten? Het gaat hier om kennisdelen en ik geef je hier wat tips om dat gemakkelijker te doen. Juist ook wanneer je jezelf niet ziet als dé expert.

Verkennen is altijd goed

Of je nou nieuw instapt in een gesprek van mensen, of je nou een cursus geeft zonder dat je de cursisten kent, of je een presentatie geeft of iets geregeld wilt krijgen: het betaalt zich uit als je eerst je omgeving en je situatie verkent.

Wat beweegt de mensen om je heen? Wat weten ze? Waar zijn ze al goed in en waar zijn ze nog zoekende? Waar kun je ze helpen met jouw kennis en kunde?

Ik geloof dat het goed is om dit te checken en je zo voor te bereiden op het moment waarop je je kennis deelt. Wees ook dynamisch; pas je aan. Moedig je omgeving aan om ook vragen te stellen en ook hun situatie, omgeving en kennis te verkennen. Dat maakt het opnemen van kennis voor hen weer veel gemakkelijker.

Houvast? Superfijn! Bied structuur en helderheid

Mensen hebben sturing en duidelijkheid nodig, zeker als ze de eerste stappen zetten in een nieuw gebied. Wat ik tijdens mijn klus bij een groot tankopslagbedrijf heb geleerd is dat duidelijke specificaties superhandig zijn om mijn weg te vinden. Een collega hielp mij ook om helder te krijgen wat belangrijk is en wat achterwege gelaten kan worden.

Sturing en duidelijkheid zijn ook in een onderwijssituatie ontzettend belangrijk. Je merkt het al gauw als dit niet op orde is: kritische cursisten trekken rare gezichten als voor hen iets niet duidelijk is. Ik neem cursisten dan mee in deze onduidelijkheid en geef ze handvatten om ermee om te gaan. Bijvoorbeeld door het in stukjes te knippen, aan te geven wat ze eigenlijk al kennen en wat de lastigere gebieden zijn.

Structuur aanbrengen in wat je overbrengt maakt het makkelijker te behappen voor jezelf, en tegelijkertijd ook makkelijker te bevatten voor de ander. Zo zorg je voor houvast, zelfs in het geval dat materie vaag is. Dit stukje houvast helpt ons mensen om nieuwe stappen te zetten.

Structuur aanbrengen in wat je overbrengt kan iedereen. Jij kunt dus ook voor houvast zorgen. Gaaf toch?

Gooi perfectionisme het raam uit en focus je op de kern

Misschien heb je net als ik moeite met perfectionisme. Moeite om dingen los te laten. Moeite om te accepteren dat niet alles wat je doet helemaal gelikt is.

Met het geven van een cursus kwam ik dit ook weer tegen.

Ik wilde als lesgever van alles tot in de puntjes voorbereiden en uitwerken, maar redde dit niet qua tijd. Op het moment van de cursus moest ik dan maar toegeven dat het me niet was gelukt en samen met de cursisten de kennisgaten vinden of – diezelfde gaten loslaten op het moment dat de cursisten en ik gezamenlijk beseften dat het er eigenlijk niet toe deed.

Het gaat om de kern.

Kennis groeit naarmate je die deelt

Ik wil je aanmoedigen om ook je kennis te delen. Dat kan op vele manieren. Één-op-één, in een cursus, tijdens een werkoverleg, whatever. Dat kan zelfs in een blogartikel. Kennisdelen haalt je uit je comfort-zone. Het nadenken over hoofdzaken versus bijzaken en de structuur in wat je over wilt brengen zorgt dat je eigen kennis alleen maar sterker wordt. Dus je groeit er zelf ook nog eens van.

Mijn advies voor kennisdelen: Ga verkennen, bied houvast en probeer perfectionisme los te laten!

Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier

Met plezier

Motion10’ers vinden het belangrijk dat ze met plezier bijdragen aan de organisatie. Dat plezier zoeken we in de uitdaging in ons werk en in het delen van onze kennis, maar ook in de samenwerking en de omgang met onze collega’s. We organiseren regelmatig uitjes en evenementen, om onze passies buiten het werk met elkaar te delen en samen plezier te maken.

Kom eens langs op één van ons events

Kom kennisdelen en kennismaken bij één van onze events Of plan een virtueel kopje koffie met ons in!

Eerstvolgende events:

  1. Dinsdag 15 september 2020 - NextStep 2020 – Ready for a changing world
  2. Dinsdag 22 september 2020 - Workshop: App in a Day
Ik lust wel een kopje koffie!