Motion10

Ik ben afgestudeerd – wat wordt mijn eerste baan?

13 november 2019
  1. Deel op LinkedIN

Ik ben afgestudeerd – wat wordt mijn eerste baan?

Hoe kies ik de juiste baan na mijn studie als ik zelf nog niet weet wat ik leuk vind of wat bij mij past? – Ik weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om direct na het studeren te weten wat je wilt gaan doen. Aan recruiters en vacatures geen gebrek maar wat past er eigenlijk bij mij? In deze blog deel ik graag tips & tricks die mij hebben geholpen in de zoektocht naar mijn eerste baan.

Waar begin ik?

Begin bij het opzoeken van vacatures en lees deze aandachtig. Stop niet na het lezen van twee vacatures maar lees er een stuk of vijftien.

Dit gaat je helpen om een beeld te krijgen van de huidige arbeidsmarkt en het bestaande aanbod. Doordat je verschillende vacatures hebt gelezen kan je gaan filteren; wat spreekt mij aan en wat niet? En: kan ik dit op lange termijn doen? Dit helpt je om een begin te maken met solliciteren en op gesprek te gaan bij bedrijven.

Het gaat jou helpen om bij zoveel mogelijk verschillende bedrijven op gesprek te gaan zodat je een breed beeld krijgt over verschillende organisatieculturen en organisatiestructuren. Je verzamelt hierdoor niet alleen input over functies maar ook over organisaties die bij jou passen. En, vraag na een gesprek de recruiter altijd om feedback.

Wat past er bij mij?

Zorg dat je inzicht krijg in jouw eigen gedrag. En dat begint natuurlijk bij jezelf. Denk na over waar jij de meeste energie van krijgt. Wat jou het meest gelukkig maakt. Blik terug op bijbaantjes en je studie, haal naar voren waarin je excelleerde en waar je totaal niks van bakte. Pak er pen en papier bij en schrijf alles lekker old-school op!

Maak gebruik van Google en zoek testen op die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in jouw eigen persoonlijkheid. Dit kunnen verschillende testen zijn – zoals die van Roos van Leary of DISC. Verzamel alle informatie bij elkaar, denk erover na en vul aan waar jij dat nodig vindt.

Hoe ziet mijn omgeving mij?

Vraag eens rond in jouw eigen omgeving. Ik weet zeker dat je hier waardevolle input kunt halen. App je vrienden, ga langs bij je ouders en bel je docent. Erg interessant om naar boven te halen hoe vrienden en familie jou zien, want alleen dan krijg je een compleet beeld van jezelf.

Vertel jouw omgeving dat je op zoek bent naar jouw eerste baan, wat je hier zo lastig aan vindt en dat je hun hulp kan gebruiken in jouw zoektocht. Bereid wat vragen voor die je zullen helpen om een compleet beeld te krijgen, zoals: waar ben je van nature goed in en waar valt nog wat te halen qua ontwikkeling? Vraag naar concrete situaties en voorbeelden.

Terug naar het begin.
Als je het bovenstaande voor jezelf helder in beeld hebt gebracht ben je misschien wel tot andere inzichten gekomen over jezelf. Zo niet, dan heb je wel weer scherp wat jou motiveert en/of demotiveert. Ga weer terug naar het begin waar je de arbeidsmarkt hebt afgetast. Hoe kijk je nu naar de vacatures die er zijn en is jouw beeld veranderd?

Het kan zijn dat je er nog steeds niet uit bent. Dat is heel normaal; het is namelijk ook een proces dat voor de één sneller gaat dan voor de ander. De één gaat wat vaker terug naar bepaalde onderdelen. Weet dat er geen goed of fout is maar dat het een proces is dat jij zelf moet vormgeven, in welke volgorde dan ook. Neem er zoveel mogelijk de tijd voor zoals jij het zelf nodig hebt.

Meer tips & tricks delen?

Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Mocht je nog meer tips & tricks hebben dan ben ik hier heel benieuwd naar. Deel jouw ervaring! Wil jij sparren met mij of hier meer over weten? Kom dan langs voor een kop koffie!

 

Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier

Met plezier

Motion10’ers vinden het belangrijk dat ze met plezier bijdragen aan de organisatie. Dat plezier zoeken we in de uitdaging in ons werk en in het delen van onze kennis, maar ook in de samenwerking en de omgang met onze collega’s. We organiseren regelmatig uitjes en evenementen, om onze passies buiten het werk met elkaar te delen en samen plezier te maken.

Kom eens langs op één van ons events

Kom kennisdelen en kennismaken bij één van onze events Of plan een virtueel kopje koffie met ons in!

Eerstvolgende events:

  1. Donderdag 18 juni 2020 - Roundtable: In a wired integration landscape, how to be Low code ready?
Ik lust wel een kopje koffie!