Motion10

De weg naar UX Master

20 februari 2020
  1. Deel op LinkedIN

UX Designer John Wilson over de NN/G Conferentie

John Wilson is Data & Analytics Consultant en UX Designer bij Motion10. Aanstaande zondag vertrekt hij naar de NN/G Conferentie, de grootste op het gebied van UX Design wereldwijd. In een persoonlijk verhaal deelt hij wat de deelname aan dit congres betekent voor hemzelf, Motion10 en onze klanten.

Aanstaande zondag vertrek ik, John Wilson, naar de Verenigde Staten, Los Angeles om daar deel te nemen aan dé User Experience Conferentie van de Norman Nielsen Group. Het is zeker niet de eerste keer dat ik deelneem aan deze conferentie. Maar wat het dit keer bijzonder maakt – los van het feit dat het in LA is – is dat ik na het volgen van de training en het succesvol voltooien van gekoppelde examens de certificering van UX Master in ontvangst mag nemen.

Ik wil jullie graag meenemen in wat de training inhoudt en wat voor kennis ik op ga doen de komende periode.

De Norman Nielsen Group conferentie

De NN/G is een organisatie die zich voornamelijk bezighoudt met onderzoek en consultancy op het gebied van UX. Wat hen zo bijzonder maakt is dat de organisatie is opgericht is door de twee pioniers op het gebied van User Experience; Don Norman en Jacob Nielsen. Twee namen die ik tijdens het begin van mijn studie – inmiddels alweer zeventien jaar geleden – meegekregen heb als dé goeroes op dit gebied.

Zij bieden met hun organisatie wereldwijd een breed programma aan dat betrekking heeft op alle raakvlakken van UX. Voor beginners tot gevorderden in het werkgebied. Door zorgvuldig de topics voor de week te selecteren creëer je een op maat gemaakte training waar je niet teleurgesteld van kan raken!

De specialismen binnen UX

De topics behelzen een drietal kernspecialismen, namelijk: Interaction Design, UX Management en UX Research. Het trainingsprogramma van NN/G is zodanig opgebouwd dat je na het bijwonen van elke dagtraining een examen kunt doen. Na het  behalen van vijf examens verdien je een UX certificaat.

Wanneer je ervoor kiest om binnen het genoemde specialisme vijf examens te doen en deze succesvol afrondt, kun je naast je certificaat een specialisme toevoegen. Inmiddels heb ik voor de specialismes Interaction Design en UX Management de trainingen gevolgd en de examens succesvol afgerond. Wat nu voor mij nog open blijft is de topic UX Research.

De UX Master

Mocht ik deze week succesvol afronden betekent het dat ik mijn certificering op drie specialismen heb behaald. Met de certificering op drie specialismen verdien je de felbegeerde titel van UX Master. Deze master certificering getuigt van de kennis die ik extra heb mogen vergaren. De aankomende week zal ik mij op de volgende onderwerpen richten binnen het specialisme Research:

Deze onderwerpen sluiten erg goed aan bij de huidige UX Design aanpak die ik samen met collega’s verfijnd heb voor Motion10. We zien dat deze aanpak heel veel waarde toevoegt voor onze klanten; oplossingen sluiten beter aan bij de wensen van eindgebruikers én bij de strategische doelen, waardoor de ROI van IT-projecten veel hoger wordt. Daarnaast zie ik ook een hoop kansen om de kennis die ik op zal doen in te zetten om de klanten nog beter te helpen.

De toegevoegde waarde van een UX Master

Binnen Motion10 krijg je – volgens het idee van de missie, de “Cirkel van Groei” –  de kans om jezelf te ontwikkelen aan de hand van onder andere een studiebudget dat vrij te besteden is. Mijn kennis op gebied van UX heb ik – naast mijn studie – veelal opgedaan door in de praktijk bezig te zijn met het vak.

Het NN/G congres biedt mij de mogelijkheid om te toetsen of hetgeen ik binnen en buiten Motion10 wil uitzetten op het gebied van User Experience het juiste is. Daarnaast krijg ik de tools en middelen die vandaag de dag nodig zijn om het vak beter uit te kunnen voeren. De Master certificering is meer dan alleen prestige maar ook duidelijk een erkenning en bevestiging voor het opdoen van kennis op het vakgebied.

Een laatste reden waarom dit zoveel betekent voor mij persoonlijk: in de Microsoft-wereld is certificering bijna vanzelfsprekend. De rol van MVP wordt door Microsoft breed gedragen en betekent écht iets voor mensen die ermee bekend zijn. Op het gebied van UX is er geen groter platform op het gebied van Certificering dan NN/G.

Wish me luck!

Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier Met plezier

Met plezier

Motion10’ers vinden het belangrijk dat ze met plezier bijdragen aan de organisatie. Dat plezier zoeken we in de uitdaging in ons werk en in het delen van onze kennis, maar ook in de samenwerking en de omgang met onze collega’s. We organiseren regelmatig uitjes en evenementen, om onze passies buiten het werk met elkaar te delen en samen plezier te maken.